Výkyvy nálad u žien: Príčiny, hormóny a riešenia

Hormonálna nerovnováha v ženskom tele môže spôsobiť rôzne problémy. Medzi tie pomerne časté patrí náladovosť a depresívna nálada, ktorá sa môže v určitých momentoch zhoršiť. Tieto výkyvy poznačujú nielen menštruačný cyklus a tehotenstvo, ale aj menopauzu. Dá sa s tým však niečo robiť?

Ženy sa v každodennom živote často stretávajú s poznámkami, že určite menštruujú, pretože nemajú dobrú náladu. Svoj podiel si však vypočujú aj tehotné ženy, ktoré môžu byť v dôsledku náročnej situácie a hormónov citlivejšie na vnemy okolia a vlastné nálady. Je však dôležité si uvedomiť, že túto reakciu tela nedokážeme ovplyvniť, preto by sme si nemali nechať všelijaké reči nakázať.

Na druhej strane, ak sa už dlhší čas cítite skleslo alebo máte pocit, že sa vám niekto prihovára a zrazu uvoľňuje to, čo ste v sebe dlhší čas potláčali, je rozumné podniknúť kroky, ktoré môžu podporiť stabilizáciu nálady a väčšiu spokojnosť so životom.

Ako sa prejavujú zmeny nálad?

Hoci si to niektorí ľudia nepripúšťajú, hormóny v našom tele ovplyvňujú naše správanie a pocity. Napríklad estrogén a jeho výkyvy počas menštruačného cyklu a počas perimenopauzy a menopauzy môžu viesť k častejšej podráždenosti, úzkosti alebo depresívnej nálade. Hormóny dokonca ovplyvňujú aj našu únavu, ktorá môže mať tiež významný vplyv na to, ako sa cítime. Nehovoriac o tom, že hormonálna aktivita v tele môže ovplyvňovať aj serotonín, ktorý považujeme za jeden z hormónov šťastia a dobrej nálady.

Dá sa teda povedať, že výkyvy nálad u žien sú v súvislosti s kolísaním hormonálnych hladín viac klesajúce a smerujú skôr k negatívnym náladám a emóciám.

Najčastejšie príčiny u žien

výkyvy nálad v menopauze

Menopauza

Menopauza je technicky stav, keď viac ako rok spontánne nemenštruujete a nemôžete otehotnieť. To znamená, že vo vašom tele už nastali zmeny, ktoré zahŕňajú pokles ženských hormónov. (Obdobie, v ktorom k tomu dochádza, sa nazýva perimenopauza.) V dôsledku toho môžete byť oveľa častejšie podráždená, úzkostlivá alebo depresívna.

V tomto období sa môžu vyskytnúť aj iné problémy vrátane návalov horúčavy a potenia, nespavosti, straty chuti na sex, častejšej potreby močiť, bolesti hlavy a horšej pamäti. A ani to vám práve nepridá na nálade.

Menštruačný cyklus

Mnohé zmeny sa vyskytujú aj u žien, ktoré majú prirodzený menštruačný cyklus (čo sú zvyčajne tie, ktoré neužívajú hormonálnu antikoncepciu.) Keďže fázy cyklu sprevádzajú zmeny hormonálnej aktivity, môžete sa meniť nielen z týždňa na týždeň alebo zo dňa na deň, ale doslova z hodiny na hodinu.

Napríklad po začiatku menštruácie môžu byť niektoré ženy unavené a nemusia chcieť ísť do spoločnosti kvôli bolesti a krvácaniu. V určitom okamihu však pocítite prílev novej energie a elánu a začnete byť nezvyčajne produktívna. Na druhej strane, pred ovuláciou sa zvyčajne prejaví naša ženskejšia stránka a túžba po láske a spoločnosti (ktorá ide ruka v ruke so zvýšenou chuťou na sex). Krátko pred menštruáciou potom môžete byť podráždené, unavené a menej produktívne. A potom sa všetko obnoví a celý proces sa opäť rozbehne.

ako zvládať zmeny nálad

Ako zvládať zmeny nálad?

Ak ste už zrelá žena, ktorej menopauza klope na dvere, vyskúšajte dlhodobé užívanie prírodných doplnkov na podporu hormonálnej rovnováhy, ktoré obsahujú najmä ženské bylinky proti návalom tepla a poteniu, na podporu sexuality a celkového komfortu, ktoré môžu mať pozitívny vplyv aj na náladu. Obsahujú aj dôležité vitamíny a látky pre kosti a imunitu alebo vitamíny na podporu normálnej kvality pokožky, vlasov a nechtov.

V ich zložení hľadajte:

A ďalšie.

Snažte sa tiež tráviť čo najviac času na dennom svetle a viac odpočívať, ak cítite potrebu. K dobrej nálade prispieva aj pravidelnejšia fyzická aktivita, pretože podporuje tvorbu hormónov šťastia.

V neposlednom rade nezabúdajte na malé radosti. Medzi ne môže patriť napríklad posedenie s priateľom v kaviarni alebo kúpa zaujímavej knihy či šperku pre potešenie.

Autorom článku je:

Jana Pařízková

Menopauza je důležitý předěl v životě každé ženy. Moje motto zní: Buďte během menopauzy v pohodě.

Vaša menopauza

Komplexný sprievodca menopauzou - čo je najlepšie na menopauzu, ako dlho trvá, kde si urobiť test, ako fungujú ženské hormóny. Všetko sa o tom dozviete tu.

Kontakt

Kontakt